Menu
Tickets

Bereikbaarheid

Ontdek hier hoe je snel en eenvoudig dichter bij het genie van Jan van Eyck komt in het Museum voor Schone Kunsten Gent.

Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum en van de tentoonstelling voor mensen met specifieke fysieke noden vind je hier.

Meer informatie over het busvervoer voor de exclusieve Van Eyck-nocturnes van 13/02 en 29/02 vind je hier.

Te voet

Wie in en rond het centrum van Gent woont, komt best te voet naar het Museum voor Schone Kunsten. Zoeken naar een parkeerplaats of een vrije fietsenstalling is dan niet nodig.

Volg vanuit het centrum en Sint-Pietersstation de voetgangersbewegwijzering ‘MSK’ (kunstenkwartier).

Van treinstation Gent-Sint-Pieters naar MSK: +/- 15 minuten.
Van Korenmarkt naar MSK: +/- 30 minuten.

Met de fiets

Eigen fiets

Snel en goedkoop naar de Van Eyck-tentoonstelling, dat doe je met de fiets. Vlakbij het museum vind je voldoende fietsenstallingen op het Jan Hoetplein, recht tegenover het MSK. Gevaarlijk gestalde fietsen worden om veiligheidsredenen verwijderd.

Fiets huren

  • Blue bikes: huurfietsen aan het station Gent-Sint Pieters en Dampoort.
  • Donkey fietsen: deelfietsen verspreid over Gent, via app.
  • De Fietsambassade: fietsverhuur aan het station Gent-Sint-Pieters en Dampoort, en Gent centrum.

Met het openbaar vervoer

De Lijn

De Lijn heeft een uitstekend aanbod om je tot bij het Museum voor Schone Kunsten te brengen. Van tramhalte ‘Van Nassaustraat’ of halte ‘Veergrep’  op de route van tramlijn 1, stap je nog 650 meter tot het museum. Buslijnen 34-36, 55, 58, 70-78 brengen je tot halte ‘Heuvelpoort’, 100 meter van het museum. En van bij de bushalte ‘Ledeganckstraat’, op de route van bus 5 en 8, stap je nog 100 meter.  Ook ’s avonds laat kun je op De Lijn rekenen, met het nachtnet. Alle informatie en dienstregelingen vind je op: https://www.delijn.be/

NMBS

Het station Gent-Sint Pieters ligt op een goed kwartier wandelen van het museum, door het Citadelpark. Tram 1 stopt op 650 meter van het museum en buslijnen 34-36, 55, 58, 70-78 stoppen op 100 meter van de ingang (zie hierboven). Alle informatie en dienstregelingen vind je op www.belgianrail.be.

Eenvoudig van en naar Sint-Baafskathedraal

Te voet

23 minuten – 1.9 km – Parcours vind je hier

Met de fiets

7 minuten – 2.1 km – Parcours vind je hier

Met het openbaar vervoer

+/- 18 minuten – Check de reisplanner hier

Met auto

Lage-emissiezone

In Gent is een lage-emissiezone van kracht. De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer binnenrijden. Controleer vooraf zeker op de site van de stad of je in deze zone rijden mag met je wagen.

Park and rides buiten het centrum

Parkeer je auto op een gratis park-and-ride (P+R) en reis verder met tram of bus naar de wonderen van Van Eyck.   Park-and-rides Expo-The Loop en Arsenaal zijn goed gelegen voor wie met de auto uit de richtingen Brugge, Oudenaarde, Antwerpen of Brussel komt. De bus of tram  brengen je tot  op wandelafstand van het Museum voor Schone Kunsten.

De park-and-ride Watersportbaan en Weba / Decathlon hebben een gratis shuttledienst naar het stadscentrum.

De park-and-rides zijn bovendien opgenomen in het netwerk van deelfietsen van Donkey Republic. Je huurt deze met je smartphone, via de app van Donkey Republic.

Parkeergarage Sint-Pietersplein – Volg P10

Deze parking ligt op 700 meter van het museum. Ze telt 700 parkeerplaatsen, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Er zijn 2 oplaadpunten voor elektrische wagens. Deze parking ligt in de lage-emissiezone, dus controleer vooraf zeker of je in deze zone rijden mag met je wagen.

Parkeergarage Zuid – Volg P3

Deze parking bevindt zich onder het Gent-Zuid shoppingscenter en het Woodrow Wilsonplein. Er zijn 1.034 plaatsen, waaronder 2 voor personen met een handicap. Deze parking ligt niet in de lage-emissiezone. Wandel 1,5 km tot aan het museum of neem bus 5, die je op 12 minuten naar het museum brengt.

Parkeergarage Savaanstraat – Volg P4

Deze parking telt 588 plaatsen met 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap en ligt in de lage-emissiezone. Deze parkeergarage bevindt zich op 1500 meter van het museum.

Overige parkings Vrijdagsmarkt, Ramen, Tolhuis, Reep, De Kouter, Centerparking, Sint-Michiels en Gent Dampoort. Meer info over de parkeergarages en de tarieven vind je hier.

B-Parking Sint-Pietersstation

Deze parking telt 1.580 plaatsen, waaronder 47 plaatsen voor personen met een handicap en 6 plaatsen met laadpunt voor elektrische wagens. Deze parking ligt niet in de lage-emissiezone. De ondergrondse parking is rechtstreeks toegankelijk vanaf de R4 rond Gent, via de Valentin Vaerwyckweg en de Timichegtunnel. Deze nieuwe weg is mogelijk nog niet opgenomen in alle routeplanners en GPS toestellen.

Je kan natuurlijk ook parkeren in parkeergarages in het centrum. Meer info over de parkings Savaanstraat, De Kouter, Centerparking en Sint Michiels vind je op hun website.

Parkeren op straat

De onmiddellijke buurt rond het MSK is voornamelijk voorbehouden voor bewoners. De betalende parkeerplaatsen in Robert Hozeepark en Jan Hoetplein zijn geschrapt voor de duur van de tentoonstelling.  De overige parkeerplaatsen zijn betalende groene zone.

Opgelet: parkeer niet op plaatsen voorbehouden voor bewoners. Die zones zijn aangeduid met een bord. Wie er toch parkeert, riskeert een boete van 80 euro per drie uur.

Parkeren voor mensen met een beperking

In de Karel Lodewijk Ledeganckstraat en op het Jan Hoetplein zijn er verschillende parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een beperking. Met een parkeerkaart voor personen met een handicap parkeer je bovendien gratis op straat, ook op plaatsen waar betalend parkeren of blauwe zone geldt.

Opgelet: met een parkeerkaart voor personen met een handicap mag je niet parkeren op voorbehouden bewonersplaatsen.

Oplaadpunten voor E-voertuigen

De Stad Gent voorziet laadpunten waar elektrische wagens tegen betaling opgeladen kunnen worden.
Het overzicht vind je hier.

Taxi

Aan de treinstations Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters zijn taxistandplaatsen voorzien. Een taxirit met een standplaatstaxi van station Gent-Sint-Pieters naar het museum kost minder dan 10 euro. Straattaxi’s bepalen zelf hun tarieven.

Meer informatie op www.stad.gent/taxi 

Met autocar

Buschauffeurs kunnen hun bezoekers afzetten in de Hofbouwlaan. Na het afzetten van bezoekers rijden de chauffeurs naar een van de twee standplaatsen. Ter plaatse wachten is niet mogelijk.

De eerste standplaats bevind zich op Yachtdreef 1a (Watersportbaan). Deze is vlot te vinden via GPS. De tweede standplaats bevindt zich aan de Kasteellaan (Dampoort). Rijd weg langs de Hofbouwlaan, en sla aan de lichten rechts af, de stadsring op. Blijf de stadsring volgen tot je aan de rechterzijde, ter hoogte van het kruispunt met de Kasteellaan, de oprit van de busparking ziet.