Menu
virtual tour

Van Eyck meesterwerken

Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reisde dit jaar naar het MSK.

Meesterwerken door Jan van Eyck

De acht gerestaureerde buitenluiken van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, plus de binnenluiken met Adam en Eva, stonden centraal in de tentoonstelling. Het is geleden van 1902 dat delen van dit meesterwerk buiten de Sint-Baafskathedraal werden getoond.

Daarnaast kon het MSK maar liefst nog dertien andere meesterwerken bekendmaken. De werken behoren tot collecties in België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Meesterwerken uit Van Eycks atelier

Bovenop deze reeks werken door de hand van de meester zelf, toonde de tentoonstelling ook negen werken uit Van Eycks atelier. Sommigen werden vervaardigd met nauwe inbreng door Van Eyck, anderen werden tijdens of kort na zijn dood vervaardigd door ateliermedewerkers. In de lijst bevonden zich onder meer de laatste Van Eyck die nog in een privécollectie wordt bewaard, en de 12 apostelen uit de Albertina te Wenen. Het was de eerste maal dat deze laatste reeks integraal getoond werd buiten Oostenrijk.

De volgende werken door Jan van Eyck en zijn atelier werden getoond in Gent:

  • Jan van Eyck en atelier, Madonna bij de fontein, ca. 1440 (privéverzameling)
  • Jan van Eyck en atelier, De Kruisiging, ca. 1430 (Gemäldegalerie der Staatliche Museen zu Berlin – Preussischer Kulturbesitz, Berlin)
  • Jan van Eyck en atelier, De Kruisiging, ca. 1445 (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam)
  • Jan van Eyck (atelier), De drie Maria’s bij het graf, ca. 1440 (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam)
  • Jan van Eyck (atelier), Heilige Hieronymus, ca. 1442 (Detroit Institute of Art)
  • Jan van Eyck (atelier), De Kruisiging, ca. 1445 (Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro, Venezia)
  • Jan van Eyck (atelier), De twaalf apostelen, 1445 (Grafische Sammlung Albertina, Wenen)
  • Jan van Eyck (atelier), Diptiek met Johannes de Doper en Maria met Kind, ca. 1440 (Musée du Louvre, Parijs)
  • Jan van Eyck (atelier), Portret van een man met kaproen, 1e helft vijftiende eeuw (Musée du Louvre, Département des Arts graphiques, Paris)