Tickets

Van Eyck meesterwerken

Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. Zeker de helft daarvan reist in 2020 naar het MSK. Kom dichterbij Van Eycks meesterschap dan ooit, en bewonder in detail de revolutionaire blik en het genie van de meester. ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ wordt een absolute once in a lifetime-ervaring!

Meesterwerken door Jan van Eyck

De acht gerestaureerde buitenluiken van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, plus de binnenluiken met Adam en Eva, staan centraal in de tentoonstelling. Het is geleden van 1902 dat delen van dit meesterwerk buiten de Sint-Baafskathedraal werden getoond. Bovendien verlaten ze na 2020 de kathedraal nooit meer. De tentoonstelling is dus de enige en laatste kans om hen in een ruimere context en van vlakbij te bewonderen. De overige delen van het Lam Gods blijven in 2020 te zien in de Sint-Baafskathedraal.

Daarnaast kan het MSK maar liefst nog tien andere paneelschilderijen én een geïllustreerd ‘getijdenboek’ door Van Eyck bekendmaken die vanaf 1 februari 2020 in Gent te zien zijn: meer dan ooit op één plaats. De werken behoren tot collecties in België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Gerestaureerde werken in wereldprimeur

Bezoekers krijgen volgend jaar ook de primeur om, naast de gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods, ook verschillende andere meesterwerken in hun oorspronkelijke toestand te bewonderen. Zoals alleen Van Eycks tijdgenoten dit konden. Het meest in het oog springend is ongetwijfeld de restauratie van Jan van Eycks ‘Portret van Baudouin de Lannoy’, uit de befaamde Gemäldegalerie in Berlijn. Het topwerk wordt op dit ogenblik gerestaureerd, en het verbluffende resultaat is in wereldprimeur te zien in Gent.

“Het verwijderen van de dikke, verkleurde vernislaag onthult nog een indrukwekkender en meer levensecht portret. De tentoonstelling in Gent is precies de juiste plek om het werk voor het eerst in zijn nieuwe pracht te tonen.” – dr. Stephan Kemperdick, Curator, Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin – Preussischer Kulturbesitz

Ook het prestigieuze ‘Getijdenboek van Turijn-Milaan’ (Museo Civico d’Arte Antica/Palazzo Madama, Turijn), waarvan enkele folio’s aan Jan van Eyck zijn toegeschreven, ondergaat een restauratie. De tekening ‘De Madonna met Kind in een kerkinterieur’ (Le Grand Curtius, Luik) door een anonieme navolger van Van Eyck wordt eveneens gerestaureerd. En tenslotte krijgt ook de zestiende-eeuwse buste van Jan van Eyck (MAS, Antwerpen) een behandeling. Al deze werken kennen in 2020 hun publieke onthulling.