Menu
virtual tour

Toegankelijkheid

Vanaf de start wilde het MSK de optimale toegankelijkheid van de tentoonstelling garanderen. “Van Eyck. Een optische revolutie” moest iedereen de kans geven om vlakbij Van Eyck te komen. Hiervoor ontwikkelden we een reeks bemiddelingstools, in samenwerking met onze partners.

Nog voor de tentoonstelling opgebouwd werd, testten we dit al eens uit met 400 enthousiaste proefpersonen in de lege zalen.


Fysieke toegankelijkheid

Het museumgebouw is volledig rolstoel toegankelijk, met een afzonderlijke toegang voor personen met rolstoel, rollator of buggy. Ook de tentoonstelling zelf was volledig drempelvrij. Er werd een afzonderlijk parcours voorzien dat minder mobiele bezoekers makkelijker tot bij de tentoonstelling bracht, en de scenografie maakte gebruik van aanrijdbare vitrines op hoogte van bezoekers in een rolstoel.


Voor alle talen

Een audiogids voor volwassenen in acht talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Japans), en één voor kinderen in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits), ontsloten de tentoonstelling voor het internationale publiek dat voor de gelegenheid afreisde naar Gent. De audiogidsen waren inbegrepen in het ticket. Je kan de volledige audiogids herbeluisteren via de link op onze “Van Eyck bij je thuis“-pagina.

Daarnaast plande het museum dialoogrondleidingen en gesprekstafels voor anderstalige nieuwkomers. Deze vormden een laagdrempelige kennismaking met taal en grepen de tentoonstelling aan als startpunt voor gesprek. Daarmee sloot het aanbod aan op de taalrondleidingen en gesprekskaarten die het MSK ook in de vaste collectie aanbiedt.


Bezoek met kinderen

Ook families werden uitgenodigd om samen de tentoonstelling te ontdekken. Bij het binnengaan kregen de kleinsten een audiogids voor kinderen van 6 tot 12 jaar (beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits) en een Van Eyck-zoekboekje met stempels en toffe opdrachten die hen doorheen de zalen leidden.

Daarnaast was er het Van Eyck atelier met instapactiviteiten en workshops (zie hieronder). Het volledige aanbod was inbegrepen in het tentoonstellingsticket. Na de sluiting bundelden we op de “Van Eyck bij je thuis“-pagina extra doe-opdrachten waarmee jong en oud thuis creatief aan de slag kan.


Creatief atelier

In museumzaal 5 kwam een Van Eyck Atelier: een creatieve ruimte waarin alle bezoekers konden tekenen, knutselen, of even reflecteren over hun bezoek. Het atelier was ook het eindpunt van de kinderzoektocht. Op de workshoptafels lagen er materiaal en eenvoudige opdrachten voor elke creatieve bezoeker.

Tweemaal per week kon je bovendien aansluiten instapworkshops begeleid door onze museumgidsen, en voorleessessies en tekenworkshops zorgden voor nog meer drempelvrije kennismaking met Jan van Eyck en zijn wereld.


Late Night Van Eyck

Op 4 maart 2020 organiseerde de jongerencrew van het MSK een eigen nocturne. Een avond lang werden min-26’ers uitgenodigd om dichterbij Van Eyck te komen. Tegelijk zorgden live muziek, rondleidingen voor jongeren door jongeren, creativiteit in het Van Eyck atelier, fotografie en drank… voor een totaalervaring in de avondlijke museumzalen. De avond was volledig uitverkocht en bracht ruim 500 jongeren op de been.


Personen met een auditieve beperking

De tentoonstelling was ook volledig toegankelijk voor personen met een auditieve beperking. Slechthorenden konden via de mobiele ringleiding de audiogids of gids beluisteren op hun hoorapparaat. Er gingen groepsrondleidingen door met tolk in gebarentaal en voor doven werden de audioteksten digitaal aangeboden. Via de Erfgoedapp, ten slotte, konden bezoekers ook een tour in Vlaamse Gebarentaal downloaden voor op smartphone. Download hier de brochure.


Personen met een visuele beperking

Personen met een visuele beperking konden de tentoonstelling optimaal beleven met de museumgids met tactiele tekeningen bij belangrijke kunstwerken. Daarnaast begeleidden beeldenfluisteraars de bezoeker op vraag doorheen de tentoonstelling, met de nodige descriptieve uitleg bij de kunstwerken.

Ook de rondleidingen voor personen met visuele beperking, sinds jaren een vast onderdeel van het MSK-aanbod, gingen door tijdens “Van Eyck”. De gespecialiseerde gids begeleidde daarbij groepen doorheen de tentoonstelling, met tactiele ondersteuning en descriptieve uitleg.


Personen met autisme

Het MSK stelde in samenwerking met Toerisme voor Autisme een autismevriendelijke stappenplan en een sensorische kaart ter beschikking om het bezoek zo goed mogelijk voor te bereiden.