Menu
virtual tour

Uitzonderlijke restauraties

Een groot aantal musea stelden voor de tentoonstelling uitzonderlijke bruiklenen ter beschikking. En het was van belang dat deze bruiklenen in de best mogelijke conditie naar Gent reisden. Om die reden hadden sommige musea van de gelegenheid gebruikgemaakt om conservatie- en/of restauratiebehandelingen uit te voeren.

Het resultaat was dat het publiek dit jaar in het MSK de primeur kreeg om, naast de gerestaureerde buitenluiken van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, verschillende andere meesterwerken voor het eerst in hun oorspronkelijke fonkelende toestand te zien. Net zoals alleen Van Eycks tijdgenoten ze konden bewonderen.

Portret van Baudouin de Lannoy

Het meest in het oog springend was ongetwijfeld de restauratie van Jan van Eycks ‘Portret van Baudouin de Lannoy’. Een bruikleen uit de befaamde Gemäldegalerie in Berlijn. Dit topwerk onderging een restauratiebehandeling in Berlijn. En het verbluffende resultaat van deze restauratie was voor het eerst te zien op de tentoonstelling.

Getijdenboek van Turijn-Milaan

Ook het prestigieuze ‘Getijdenboek van Turijn-Milaan’, waarvan enkele folio’s met miniaturen aan Jan van Eyck worden toegeschreven, onderging een behandeling. Tijdens deze behandeling werden de band en binding van het boek gerestaureerd en geconsolideerd.

Portret van een man

Na de beslissing om het ‘Portret van een man (Léal souvenir of Tymotheos)’ uitzonderlijk in bruikleen te geven aan het MSK, heeft de National Gallery er ook voor gekozen om het werk te laten restaureren. Door het verwijderen van het vergeelde vernis schittert het schilderij opnieuw zoals in de tijd van Jan van Eyck.